FAQ

Kitchen specialist (m/f/d)

1,100 € in the 1st year of apprenticeship, 1,200 € in the 2nd year of apprenticeship

2-jährige duale Ausbildung mit 1 bis 2 Tagen Berufsschulunterricht pro Woche. Besonders geeignet für die Küche sind Menschen, die gerne im Team und mit den Händen arbeiten. Das tägliche Leben ist geprägt vom Umgang mit Lebensmitteln und deren Verarbeitung. Dabei helfen handwerkliches Geschick, Sorgfalt und ein guter Geschmackssinn. Zeitdruck ist häufig in der Küche, es hilft daher, wenn man gut mit Stress umgehen kann und fit ist. Der neue Ausbildungsberuf Fachkraft Küche richtet sich an alle, die professionelles Kochen von Grund auf praktisch lernen wollen, sich jedoch weniger mit Theorie und Zahlen beschäftigen möchten. Fachkräfte Küche kennen sich aus mit dem Küchen-Einmaleins: Sie lernen die Verarbeitung und Zubereitung von Lebensmitteln aller Art. Sie wissen, wie einfache Speisen und Gerichte aus Fleisch, Fisch und Gemüse zubereitet werden. Sie können Salate und Desserts anrichten und garnieren und einfache Suppen und Soßen herstellen. Dafür lernen sie unterschiedliche Arbeits- und Schnitttechniken und Garverfahren sowie den Umgang mit Rezepturen und Küchengeräten. Außerdem können sie Waren annehmen und einlagern und kennen sich mit Hygiene aus.

Training as a kitchen specialist takes two years. After successful completion, the training company and the trainee can agree that the training will be continued and that the qualification as a cook will still be obtained.

  • 2-year dual training program
  • Entry date after arrangement
  • Duty hours vary, depending on department

Your future tasks:

  • Preparation of salads, egg dishes and vegetable dishes
  • Preparation of simple soups, sauces and stews
  • Preparation of saturation side dishes
  • Preparation of simple meat and fish dishes
  • Arrangement and garnishing of dishes and food
  • Receiving and storing goods
  • Use of devices, machines and work equipment
  • Apply working techniques and cooking methods in the kitchen
  • Sustainability and hygiene
  • Working in a team

Professional Requirements:

  • Friendly demeanor and patience
  • Well groomed appearance
  • Creativity
  • Ability to work in a team
  • Diligence and sense of responsibility
  • Enjoy active and practical work
  • Quick perception and the ability to remember things well
  • Pleasure in dealing with people
  • Good manners and a communicative, open-minded nature
  • Organizational skills and the ability to keep track of things
  • Healthy awareness of hygiene

Further training opportunities after successful completion of training:

Those who want to develop their skills further can complete an apprenticeship as a chef and thus continue to advance. But all further training courses are also open to kitchen specialists.

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Personal Requirements:

We offer:

    Short treatment

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