FAQ

Specialist for gastronomy (m/f/d)

1,100 € in the 1st year of apprenticeship, 1,200 € in the 2nd year of apprenticeship

2-jährige duale Ausbildung mit 1 bis 2 Tagen Berufsschulunterricht pro Woche. Besonders geeignet für die Gastronomie sind offene und freundliche Menschen, die gerne im Team arbeiten. Der Umgang mit Gästen ist Teil des täglichen Lebens, dabei helfen Kommunikations- und Verkaufstalent. Wer gut organisieren kann und gerne mit anpackt, ist in diesem Beruf richtig. Fremdsprachen sind von Vorteil. Fachkräfte für Gastronomie beherrschen die Grundlagen des Gastronomie-Einmaleins: Sie begrüßen und beraten Gäste, servieren Getränke und Speisen und kassieren. Die Fachkräfte sind Gesicht und Stimme ihres Betriebes gegenüber dem Gast. Ihre Aufgabe ist es, das Gasterlebnis zu gestalten, freundliche und fachkundige Berater, Verkäufer und Kümmerer zu sein. Dafür lernen sie auch in der Küche die Grundlagen über Lebensmittel und ihre Verwendung in der Gastronomie sowie im Wirtschaftsdienst alles Wichtige zur Gestaltung und Pflege von Gasträumen.

The apprenticeship to become a catering specialist lasts only two years. After successful completion, training companies and trainees can agree to continue the training. It is then still possible to obtain a degree as a specialist for restaurants and event catering.

  • 2-year dual training program
  • Entry date after arrangement
  • Duty hours vary, depending on department

Your future tasks:

  • Receiving, assisting and advising guests
  • Serving food and drinks
  • Making hot and cold drinks, serving drinks
  • Warehousing
  • Making and arranging simple dishes
  • Occasion- and season-related preparation of guest rooms
  • Sales promotion
  • Operating cash register and payment systems
  • Sustainability and hygiene
  • Working in a team

Professional Requirements:

  • Enjoy working with and for people
  • Teamwork and communication skills
  • Knowledge of foreign languages is an advantage
  • Good manners, pleasant appearance
  • Diligence and sense of responsibility
  • Computational skills

Further training opportunities after successful completion of training:

Those who want to develop their skills further can still follow an apprenticeship to become a specialist for restaurants and event catering or a specialist for system catering and thus advance further. But all further training courses are also open to catering specialists.

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Personal Requirements:

We offer:

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